Elke dag ben ik bezig met het verbeteren van de verkeersdrukte in Twente. Ik adviseer mensen, praat over alternatieven in het woon-werk verkeer en zorg dat ik zelf een ervaringsdeskundige ben als het op reizen aankomt. Ik hou alle ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit nauwlettend in de gaten. Maar ook de wegen in Twente heb ik scherp in het vizier met mijn Control Room, een project waar ik heel trots op ben.

Control Room

In 2013 kreeg ik via Twente Mobiel de opdracht iets te bedenken waardoor weggebruikers altijd de meest recente verkeersinformatie zouden krijgen. En wat is er recenter dan beelden van wat er op dat moment gebeurt? Zo ontstond Timweethet.nl. Op deze website zijn 24/7 de live beelden te zien van 14 camera’s verdeeld over onze provincie. Zo kunnen weggebruikers zien waar en wanneer het druk is. En kunnen zij ervoor kiezen om de reis uit te stellen of op een andere manier voort te zetten.

Bewezen succes

Tim’s Control Room werd voor mij al snel mijn stokpaardje. Als ik zelf de auto pak, kijk ik altijd even voordat ik de weg op ga. En ik ben niet de enige! Dat de camera’s effect hebben is inmiddels meer dan duidelijk. Drie kwart van de websitebezoekers past zijn reis aan door de beelden die hij ziet. Een derde vertrekt eerder of later en een kwart kiest ervoor een andere route te nemen. Andere mensen kiezen bijvoorbeeld voor een ander vervoermiddel (fiets of openbaar vervoer) of werken een dagje vanuit huis.

Lach eens naar het vogeltje

Natuurlijk zijn er ook mensen minder blij met de camera’s. Ze zijn bijvoorbeeld bang om herkenbaar in beeld te worden gebracht. Dat heb ik opgelost door de beelden volledig onherkenbaar te maken. De kwaliteit is zo aangepast dat zelfs nummerborden niet te onderscheiden zijn. Ook wordt het materiaal nooit opgeslagen.  De beelden worden uitsluitend gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn: Om de verkeersdrukte van Twente in kaart te brengen.

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7…

Ik ben natuurlijk supertrots op dit project en vertel er graag over tegen iedereen die het horen wil. Eén van de vaste vragen is dan ook: Waarom staat er geen camera bij mij op de route? Dat antwoord is heel simpel. Samen met bedrijven, gemeenten en de provincie hebben we de 14 drukste plekken uitgekozen, maar dit worden er misschien nog wel meer. Wanneer Timweethet.nl zijn doel blijft vervullen zullen de camera’s blijven bestaan en worden uitgebreid met extra exemplaren. Als jij dus een goede plek weet, laat het mij dan zeker weten! Wie weet zet ik daar dan ook een camera neer.

Als je de weg op gaat?

Een paar goede tips. Check altijd je route voordat je vertrekt, thuis of op je werk. Houd in de spitsuren rekening met mogelijke drukte en probeer te achterhalen of er vaste dagen of momenten zijn dat je in de file staat. Hier kun je dan een alternatief op bedenken. Want, in de file staan is natuurlijk nooit leuk.

Deel dit bericht:Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Reageer op dit artikel